Ceny zbóż, notowania, aktualności

Sytuacja na rynku – wieprzowina

Sytuacja na rynku – wieprzowina

 

 

W magazynach leży wszystko, od mięs drobnych klasy czwartej, po najlepszej jakości schaby. Leży i czeka na lepsze czasy, ale te wciąż nie nadchodzą. Eksperci mówią nawet o trwałej zmianie modelu spożycia mięsa przez przeciętnego Kowalskiego. Bo jak inaczej wytłumaczyć to, że nawet przeceny, obniżki i wszelkie okazje, nie są w stanie skusić klientów do większych zakupów?

W tego rodzaju promocjach przodują zachodnie firmy. Dla nich rachunek jest prosty - lepiej zejść poniżej kosztów i istnieć na rynku, niż zostać z niechcianym towarem. U nas podejście przetwórców wciąż jest jeszcze mało elastyczne. Jednak to, co dzieje się na rynku mięsa (a raczej nie dzieje) i tak wymusza zmiany. Szynka, która kosztowała nawet 10 złotych za kilogram, teraz ledwie przekracza 9 zł. Podobne przeceny są też w przypadku innych elementów.

 

WIEPRZOWINA

giełdy towarowe      zł/kg

szynka 4D

maj                10,0 - 10,2

czerwiec            9,2 - 9,3

łopatka

maj                  6,2 - 6,3

czerwiec            5,3 - 5,4

 

Obniżki nie ominęły też mięs drobnych, wykorzystywanych do produkcji wędlin - i to bez wyjątku w każdej klasie, nawet w tej najbardziej popularnej "dwójce".

 

MIĘSA DROBNE

klasa II            zł/kg

50/50

maj                4,0

czerwiec          3,5

60/40

maj                4,8

czerwiec          4,0

Źródło: Agrobiznes TVP