Sytuacja na rynku – wieprzowina
W magazynach leży wszystko, od mięs drobnych klasy czwartej, po najlepszej jakości schaby. Leży i czeka na lepsze czasy, ale te wciąż nie nadchodzą. Eksperci mówią nawet o trwałej zmianie modelu spożycia mięsa przez przeciętnego Kowalskiego. Bo jak inaczej wytłumaczyć to, że nawet przeceny, obniżki i wszelkie okazje, nie są w stanie skusić klientów do większych zakupów?
W tego rodzaju promocjach przodują zachodnie firmy. Dla nich rachunek jest prosty - lepiej zejść poniżej kosztów i istnieć na rynku, niż zostać z niechcianym towarem. U nas podejście przetwórców wciąż jest jeszcze mało elastyczne. Jednak to, co dzieje się na rynku mięsa (a raczej nie dzieje) i tak wymusza zmiany. Szynka, która kosztowała nawet 10 złotych za kilogram, teraz ledwie przekracza 9 zł. Podobne przeceny są też w przypadku innych elementów.
WIEPRZOWINA
giełdy towarowe zł/kg
szynka 4D
maj 10,0 - 10,2
czerwiec 9,2 - 9,3
łopatka
maj 6,2 - 6,3
czerwiec 5,3 - 5,4
Obniżki nie ominęły też mięs drobnych, wykorzystywanych do produkcji wędlin - i to bez wyjątku w każdej klasie, nawet w tej najbardziej popularnej "dwójce".
MIĘSA DROBNE
klasa II zł/kg
50/50
maj 4,0
czerwiec 3,5
60/40
maj 4,8
czerwiec 4,0
Źródło: Agrobiznes TVP