Francja stabilizuje rynek mięsa
Wszyscy uczestnicy dyskusji zobowiązali się dobrowolnie do rozpoczęcia negocjacji dotyczących warunków sprzedaży produktów pochodzących od bydła, trzody chlewnej i drobiu - informuje FAMMU/FAPA.
Konieczność uzgodnień wynikła z obserwowanej w ostatnim czasie nadmiernej zmienności cen żywności. Negocjacje będą dotyczyły głównie trzody chlewnej, młodych cieląt, jałówek, byków, drobiu oraz produktów pochodzących z tych zwierząt: tusz, świeżego mięsa, szynek i przetworów mięsnych.
To dobrowolne porozumienie będzie podjęte w uzupełnieniu do podobnego działania zainicjowanego przez producentów pasz w celu ograniczenia wpływu gwałtownych zmian cen towarów dla rolników. Stronami dobrowolnej umowy będą m.in.: krajowa federacja związków rolniczych, zrzeszenie młodych rolników, federacje producentów: bydła, trzody chlewnej, drobiu, krajowa federacja przemysłu i handlu mięsnego, krajowy związek handlu wieprzowiną, federacja przemysłu rolnego, oraz Leclerc, Auchan i Carrefour.
Źródło: NetBrokers za: FAMMU/FAPA