Ceny zbóż, notowania, aktualności

Komisarz UE ds. rolnictwa: Nie istnieje złoty środek dla sektora wieprzowiny

Komisarz UE ds. rolnictwa: Nie istnieje złoty środek dla sektora wieprzowiny

Na kolejnych posiedzeniach plenarnych grupy w dn. 8 lutego, 4 marca, 1 kwietnia i 8 maja br. omawiano średnio- i długoterminowe perspektywy dotyczące konkurencyjności produkcji wieprzowiny w UE i wypracowano końcowe stanowisko.  Przedstawiając wnioski grupy komisarz Dacian Ciolos podsumował, że nie istnieje żaden „złoty środek", który zapewniłby unijnemu sektorowi wieprzowiny żywotność ekonomiczną i rozwiązanie problemów.

Zdaniem ekspertów, dla przyszłości sektora najważniejsza jest konkurencyjność, którą można osiągnąć za pomocą innowacyjności, lepszej integracji między producentami i przetwórcami, dostosowaniu strukturalnemu oraz wysokiej jakości produkcji. Pomimo obecnych problemów sektora, do których należą m.in. wysokie koszty produkcji ze względu na rosnące ceny pasz, eksperci zwrócili uwagę na pozytywne sygnały - w tym głównie wzrost popytu na rynkach zagranicznych, głównie w Rosji i Chinach.

Jak informują eksperci FAMMU/FAPA, z tego względu produkcja powinna być w większym stopniu skierowana na eksport, gdyż rynek wewnętrzny UE ma niewielki potencjał wzrostu. Zdaniem członków grupy, oprócz kontynuacji subsydiów eksportowych, należy wprowadzić systemy ubezpieczenia eksportu.

Komisja ma opracować wiele narzędzi dla sektora wieprzowiny w ramach przyszłej Wspólnej Polityki Rolnej - m.in. mechanizm lepszego przewidywania kryzysów, zwiększenie promocji w UE i w krajach trzecich oraz wzmocnienie pozycji producentów i ich organizacji.

Źródło: Portal Spożywczy za: FAMMU/FAPA