Ceny zbóż, notowania, aktualności

Unia zyskuje na sprzedaży zbóż z zapasów interwencyjnych

Unia zyskuje na sprzedaży zbóż z zapasów interwencyjnych

- Nic dziwnego biorąc pod uwagę, iż cena interwencyjna w pierwszym miesiącu skupu, tj. w listopadzie, wynosi 101,31 EUR/tonę. Wyjątkowo wysokie ceny ziarna sprawiły, że Komisja Europejska podjęła decyzję o odsprzedaży zbóż z zapasów interwencyjnych, zgromadzonych w poprzednim sezonie nadwyżkowym - można przeczytać w raporcie FAMMU/FAPA.

Na początku sezonu 2010/2011 Unia posiadała zapasy interwencyjne zbóż w wysokości 5,9 mln ton, w tym blisko 5,5 mln ton jęczmienia, poza tym niewielkie ilości pszenicy miękkiej (273,3 tys. ton) oraz kukurydzy (214,586 tys. ton).

Mniej więcej połowa ziarna z zapasów, tj. 2,57 mln ton, została w pierwszej kolejności „uwolniona" na wewnętrzny rynek Unii na zasadach przetargowych. Pozostała część również trafia sukcesywnie na unijny rynek.

- Dzięki wyjątkowo atrakcyjnym cenom, jakie osiąga zboże w bieżącym sezonie budżet Unii zyskał na odsprzedaży zbóż z zapasów interwencyjnych - czytamy w raporcie.

Według FAMMU/FAPA, budżet dla zbóż dzięki odsprzedaży po cenach wyższych od spodziewanych (na dzień 1 marca br.) zyskał dodatkowe 62,1 mln EUR.

FAMMU/FAPA przypomina, że począwszy od sezonu 2010/2011 w Unii weszły w życie postanowienia Przeglądu Zdrowia WPR w zasadach skupu interwencyjnego zbóż. Na poprzednich zasadach skupowana ma być tylko pszenica miękka i to wysokiej jakości - chlebowa, do wyznaczonego pułapu 3 mln ton. Skup przekraczający ten limit będzie możliwy, ale na zasadach przetargowych.

- Możliwość przekazywania do skupu pszenicy na zasadach przetargowych powyżej limitu 3 mln ton może okazać się nawet korzystna. Już w dwóch poprzednich sezonach nadwyżkowych wielu producentów zgłaszało postulat, iż cena interwencyjna w skupie dla pszenicy konsumpcyjnej jest zbyt niska. Skup na zasadzie przetargu przynajmniej teoretycznie daje możliwość uzyskania bardziej korzystnych cen. Jednak trudno na tym etapie przewidzieć czy ten mechanizm sprawdzi się w rzeczywistości - oceniają autorzy raportu.

Źródło: Portal Spożywczy za: FAMMU/FAPA