Analityk BGŻ: Przechowywane mięso dobre na eksport
W ramach dopłat do przechowalnictwa zostało zamrożone ponad 9 tys. ton świeżego mięsa wieprzowego. Czas przechowywania w chłodniach, który obejmują dopłaty ARR, to od 3 do 5 msc. Zmniejszenie podaży mięsa przez interwencyjne magazynowanie było jednym z czynników, który przyczynił się do wzrostu cen mięsa w skupach.
Jednak już niedługo będzie trzeba przyłożyć starań, aby mięso, które jest obecnie przechowywane, nie spowodowało kolejnych wahań na niestabilnym rynku trzody chlewnej. - Dobrym rozwiązaniem byłoby wyeksportowanie tego mięsa poza Wspólnotę Europejską, np. na rynki koreańskie. Tym bardziej, że zamrożony surowiec jest dobrym materiałem do transportu na duże odległości - tłumaczy Michał Koleśnikow.
Źródło: Portal Spożywczy za: farmer.pl