W dniach 4-10. kwietnia podrożała wieprzowina oraz mięso drobiowe. Tańsze było mięso wołowe
W Polsce, w skupie bydła, od dwóch tygodni utrzymuje się natomiast obniżka cen. W dniach 04-10.04.2011 r. zakłady mięsne skupowały żywiec wołowy przeciętnie po 5,40 zł/kg wobec 5,44 zł/kg w poprzednim tygodniu. Było to jednak o 1 proc. więcej niż przed miesiącem i o 19 proc. więcej niż rok wcześniej.
W analizowanym okresie krajowe ceny skupu drobiu osiągnęły rekordowo wysoki poziom. Za kurczęta brojlery płacono średnio 3,87 zł/kg, a za indyki 5,39 zł/kg, o około 2 proc. więcej niż w poprzednim tygodniu. W odniesieniu do notowań sprzed miesiąca ceny kurcząt były wyższe o 1 proc., a indyków o 6 proc. Za wymienione gatunki drobiu podmioty skupujące płaciły odpowiednio o 22 proc. i o 25 proc. więcej niż przed rokiem.
Źródło: Portal Spożywczy za: PAP