Sytuacja na rynku – drób
Jak szacują drobiarze, przy obecnych cenach pasz sięgających półtora tysiąca złotych za tonę, koszt wyprodukowania kilograma żywca to około 3,70-3,80 zł. Tymczasem kto odstawia zwierzęta do dużych zakładów, dostaje teraz od 3,55 zł za największe kurczaki, maksymalnie do 4,05 zł za najmniejsze, tzw. grillowe. Na wolnym rynku stawki zaczynają się od 4,00 złotych i dochodzą do 4,30 zł.
BROJLERY
ceny skupu netto zł/kg
wolny rynek 4,00 - 4,30
umowy kontraktacyjne 3,55 - 4,05
Zakłady niechętnie podchodzą do podwyżek, bo jak tłumaczą, drogiego towaru nie uda im się sprzedać. Ale wyjścia nie ma, bo kurczaków po prostu brakuje. Czkawką odbijają się mniejsze wstawienia z początku roku. A przed nami czas zwiększonego popytu.
Źródło: Agrobiznes TVP