Prognozy USDA dla światowego rynku wieprzowiny
W przypadku sektora mięsa dostępne są dane dla wieprzowiny i wołowiny.
Jak podają analitycy Banku Gospodarki Żywnościowej USDA prognozuje, że w bieżącym roku światowa produkcja wieprzowiny wzrośnie o 1,3% do 104,5 mln ton. Wzrost będzie wynikał w zasadzie prawie wyłącznie ze zmian w poziomie produkcji w Chinach, które są zdecydowanym liderem odpowiedzialnym za około 50% światowej produkcji. Przewiduje się, że Państwo Środka wyprodukuje o 2,8% więcej wieprzowiny, co przy ogromnej skali daje wzrost o 1430 tys ton.
Na tym tle stosunkowo niewielkie wydają się wzrosty spodziewane w Brazylii (+80 tys. t) oraz w Stanach Zjednoczonych (+72 tys. t).
USDA oczekuje, że w drugim najważniejszym regionie pod względem produkcji (w UE-27) wyprodukowana ilość obniży się o 0,4% - do 100 tys. ton.
Obniżyć może się również produkcja w Rosji. Z prognozowanego wcześniej wzrostu o 20% - na spadek o 0,5%.
Jeśli chodzi o eksport wieprzowiny w bieżącym roku, USDA prognozuje, że zwiększył się on o 300 tys. t osiągając 6,3 mln ton. Natomiast eksport z UE będzie na porównywalnym poziomie jak w roku ubiegłym.
Największy import odnoduje Korea Południowa. Ograniczony natomiast będzie wzrost importu do Rosji i Ukrainy.
Źródło: Bank Gospodarki Żywnościowej