Wieprzowina i bydło coraz droższe
Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 21-27.03.2011 r. w Polsce zakłady mięsne skupowały bydło przeciętnie po 5,47 zł/kg wobec 5,36 zł/kg w poprzednim tygodniu. Było to o 6 proc. więcej niż przed miesiącem i o 23 proc. więcej niż rok wcześniej.
Na rynku drobiu ceny żywca są również wysokie. W czwartym tygodniu marca br. za kurczęta brojlery płacono średnio 3,80 zł/kg, tj. co prawda o 1,4 proc. mniej niż w poprzednim tygodniu, ale o 4 proc. więcej niż miesiąc wcześniej. Jednocześnie indyki skupowano przeciętnie po 5,21 zł/kg, tj. po cenie o 1 proc. wyższej niż w poprzednim tygodniu i o 3 proc. wyższej niż przed miesiącem. W odniesieniu do notowania sprzed roku ceny drobiu wzrosły o 20 proc.
Źródło: Portal Spożywczy za: PAP