Sytuacja na rynku – bydło
Dla przetwórców to pierwszy argument za tym aby obniżyć stawki. Drugi to wprowadzone przez Turcję w połowie marca wyższe o 15 % cło na sprowadzaną wołowinę. Do tego kurs euro na granicy 4 złotych, czyli już nie tak korzystny dla eksporterów jak jeszcze niedawno. Dla rolników nie są to dobre informacje. Ale dobrych też nie brakuje. Najważniejsza to pewny zbyt, bo w Europie wołowiny wciąż jest za mało w stosunku do potrzeb. Problemem jest tylko cena za jaką udaje się sprzedać ćwierci.
Są jednak rejony, np. na Podkarpaciu, gdzie bydła jest na tyle mało, że o żadnych obniżkach nie ma mowy. A w poszukiwaniu żywca handlowcy jeżdżą na Słowację. W innych województwach korekty najbardziej dotknęły ceny byków, bo to głównie ten towar trafia na turecki rynek. W niektórych firmach dziesięciogroszowe obniżki w tym tygodniu zagościły już dwa razy i jak mówią przetwórcy, na tym nie koniec. Dziś za kilogram żywca można dostać najczęściej około 6 złotych.
BYKI
ceny skupu żywca zł/kg
rasy mięsne 6,50 - 7,20
mieszańce 6,00 - 6,60
rasy mleczne 5,80 - 6,20
Ważna jest także odpowiednia waga. Ceny jałówek zdecydowanie bardziej stabilne. Zwierzęta o wadze ponad 500 kilogramów i w wieku do 18-stu miesięcy, kosztują do 5,5 złotego za kilogram. Największe różnice w cenach krów - tu najbardziej liczy się umięśnienie. Stawki maksymalne zarezerwowane są dla zwierząt o wadze minimum 600 kg.
BYDŁO
ceny skupu żywca zł/kg
jałówki 4,50 - 5,50
krowy 2,50 - 5,00
Źródło: Agrobiznes TVP