Rośnie nowy rynek zbytu na wołowinę
W 2011 roku produkcja wołowiny w Chinach obniży się prawdopodobnie o 2 proc. do 5,5 mln ton. Spadek ten będzie wynikiem słabych dochodów farmerów zajmujących się produkcją bydła. W 2011 roku
Chińczycy mogą sprowadzić 55 tys. ton wołowiny, tj. o 38 proc. więcej niż przed rokiem. Import ten będzie pochodził przede wszystkim z Brazylii, Urugwaju, Australii oraz Nowej Zelandii. Wołowina sprowadzana z krajów Ameryki Południowej jest dużo bardziej konkurencyjna w stosunku do importu z Australii oraz Nowej Zelandii.
Wzrastać będzie także import z Kanady oraz Stanów Zjednoczonych, lecz najpierw Chińczycy muszą znieść wszystkie bariery w handlu wprowadzone w 2003 roku w związku z pojawieniem się tzw. choroby szalonych krów (BSE) w tych krajach.
Źródło: Portal Spożywczy za: FAMMU/FAPA