Wzrósł eksport polskiego drobiu
Największy udział w sprzedaży na rynki zagraniczne miało mięso drobiowe, a wartość wysyłek tych produktów wzrosła o 22 proc. Dobry rezultat uzyskano również w wywozie przetworów drobiowych,jego wartość zwiększyła się w ciągu roku o 31 proc. Głównymi odbiorcami polskiego mięsa i przetworów z drobiu były tradycyjnie państwa UE, a wśród nich przewodziły Niemcy, Wielka Brytania i Czechy.
Najważniejszym rynkiem zbytu z krajów spoza UE był Hongkong. Wartość wysyłek polskiego drobiu, głównie mrożonych elementów, wzrosła w tym kierunku o 69 proc. w skali roku.
Eksport żywca drobiu z Polski obniżył się natomiast wartościowo o 8 proc., pomimo nieznacznego wzrostu (3 proc.) wolumenu dostaw. Główny odbiorca polskich piskląt - Ukraina zakupiła ich w ubiegłym roku o jedną trzecią mniej niż w 2009 r. o wartości o 23 proc. niższej.
Wielkość polskiego importu drobiu w 2010 r. wyniosła 85,1 tys. ton i była wyższa od wolumenu z 2009 r. o 9 proc., natomiast wartość zwiększyła się o 7 proc. do 124,8 mln EUR. W zakupach dominował żywiec drobiowy o wartości 63,7 mln EUR, zwiększając się w ciągu roku o 17 proc. Najważniejszymi dostawcami żywego drobiu do Polski były Czechy, Niemcy i Holandia.
Źródło: Portal Spożywczy