Sytuacja na rynku – wieprzowina
W tym tygodniu natomiast bardzo dobrze sprzedaje się importowane półtusze. Kilogram klasy E kosztuje maksymalnie 6,45 złotych.
Zwiększonego handlu mięsem przed świętami Wielkanocnymi nikt się nie spodziewa, bo już od dawna nie są one wyznacznikiem takiej tendencji. A utrzymywanie cen wieprzowiny na wysokim poziomie tłumaczone jest, podobnie jak w innych branżach żywnościowych, rosnącymi kosztami między innymi pasz, paliwa i energii.
WIEPRZOWINA - giełdy towarowe
ceny transakcyjne zł/kg
schab b/k 11,80 - 13,80
szynka b/k 9,30 - 10,20
łopatka b/k 8,70 - 9,50
Na mięsa drobne teoretycznie są teraz chętni, tylko ceny wzrosły w ciągu miesiąca o 1/3, a to blokuje zakup. Podobnie jest z tłuszczami twardymi. Proponowane stawki są nie do przyjęcia, zarówno przez odbiorców krajowych, jak i ze Wschodu, więc do transakcji - nie dochodzi.
WIEPRZOWINA - giełdy towarowe
oferty sprzedaży zł/kg
mięsa drobne kl. II 2,30 - 3,35
tłuszcze twarde 2,00 - 2,90
skórki 1,00 - 2,00
Źródło: Agrobiznes TVP