Ceny wieprzowiny nieznacznie wzrosły
Średnio w UE ceny referencyjne wzrosły w ciągu tygodnia o 1,2 proc. do 134,1 EUR/100 kg. Największa zwyżka notowań wystąpiła na rynku niemieckim - o 9,5 proc. w stosunku do poprzedniego tygodnia do 129,54 EUR/100 kg.
Wzrost cen miał również miejsce m.in. w Hiszpanii (+2,8 proc. do 144,6 EUR/100 kg), Holandii (+0,3 proc. do 115,5 EUR/100 kg), Portugalii (+2 proc. do 150 EUR/100 kg). Ceny obniżyły się m.in. w Polsce (-2 proc. do 125 EUR/100 kg), Belgii (- 4,2 proc. do 118,6 EUR/100 kg), Danii (- 0,9 proc. do 121,82 EUR/100 kg) i Rumunii (-1,6 proc. do 147 EUR/100 kg).
Wprowadzenie przez UE mechanizmu dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny od 1 lutego br. budzi nadzieje na poprawę sytuacji w sektorze trzody chlewnej w UE.
Źródło: Portal Spożywczy za: FAMMU/FAPA