Ceny zbóż, notowania, aktualności

Sytuacja na rynku – indyki

Sytuacja na rynku – indyki

Niemieccy klienci odwracają się od mięsa i chociaż afera dioksynowa dotyczyła głównie wieprzowiny, niechętnie kupują także drób. Kraje, które tak jak my, więcej produkują mięsa indyczego niż są w stanie zagospodarować, mają teraz problem. Ale w porównaniu z np. Francją czy Węgrami, nam dochodzi jeszcze jeden kłopot, czyli konieczność ogrzewania zimą kurników, co dodatkowo podnosi i tak już wysokie koszty produkcji. Do tego doszedł jeszcze wyższy podatek VAT - dlatego hodowców coraz trudniej namówić do wstawień. W porównaniu do października, w grudniu wstawienia spadły o kilkanaście procent.

A co dziś oferują zakłady? Lekkie podwyżki, w granicach kilku groszy, nie rekompensują wysokich kosztów produkcji.

 

DRÓB

ceny skupu        zł/kg

indory            5,00 - 5,30

indyczki          4,66 - 4,95

brojlery          3,10 - 3,35

źródło: ZD

 

To wciąż przynajmniej o kilkanaście procent mniej, niż wynosi granica opłacalności.

Źródło: Agrobiznes TVP