Ceny zbóż, notowania, aktualności

Ekspert: Firmy mięsne będą musiały szukać kolejnych oszczędności

Ekspert: Firmy mięsne będą musiały szukać kolejnych oszczędności

Wojciech Woźniak ma nadzieję, że cięcie kosztów, nie wpłynie na spadek jakości produktów mięsnych, która jak podkreśla - i tak została przez ostatnie 20 lat nadszarpnięta. - Daje się zauważyć, że największe problemy w tej trudnej grze będą miały średnie firmy. Są one zbyt słabym partnerem dla dużych graczy rynkowych, ale ich struktura jest zbyt rozwinięta, jak na potencjał lokalnego rynku - ocenia ekspert.

Zauważa, że jednym z realnych i ciekawych pomysłów jest integracja pozioma i tworzenie wspólnych grup zakupowych. - Przy dobrej woli i sprawnej współpracy można istotnie obniżyć koszty, poprawiając tym samym rentowność i konkurencyjność - mówi ekspert. - Dzięki takiemu współdziałaniu firma średniej wielkości może zaoszczędzić nawet do kilkuset tysięcy rocznie, co w wielu przypadkach jest zyskiem. Potrzebne jest jednak zrozumienie i wzajemne zaufanie. Być może większy kryzys zmusi firmy do współpracy i większej solidarności - prognozuje.

Źródło: Portal Spożywczy