Sytuacja na rynku – wieprzowina
Niemieckie półtusze są obecnie o 1,5 złotego tańsze od tych z Belgii czy Danii i o 1 zł tańsze od polskich. W efekcie polskie zakłady przetwórcze sprowadzają takie ilości mięsa, że krajowi dostawcy nie mają gdzie sprzedać swojego towaru. Podobnie jest z eksportem - te kraje, które dotąd importowały polskie mięso, teraz zawiesiły zamawianie surowca w Polsce i rozpoczęły handel z Niemcami.
Oto jak obecnie kształtują się ceny wieprzowiny na naszym rynku:
WIEPRZOWINA BEZ KOŚCI - giełdy towarowe
oferty sprzedaży zł/kg
łopatka 8,10 - 9,00
boczek 4,60 - 10,40
karkówka 9,00 - 12,40
szynka 8,50 - 12,60
schab 12,30 - 14,20
WIEPRZOWINA - giełdy towarowe
oferty sprzedaży zł/kg
mięsa drobne
kl.I 9,30 - 10,80
kl. II 2,30 - 7,70
półtusze
E i U 5,55 - 5,80
O i P 4,70 - 4,70
R 5,40 - 5,50
Źródło: Rolpetrol za: Agrobiznes TVP