Ceny zbóż, notowania, aktualności

IJHARS wyeliminował nieprawidłowości w zakresie parametrów produkcji gęsi owsianych

IJHARS wyeliminował nieprawidłowości w zakresie parametrów produkcji gęsi owsianych

Kontrolą planową objęto warunki chowu i tuczu gęsi w fermach zlokalizowanych na terenie 16 województw, w zakresie zgodności z wymaganiami rozporządzenia Komisji i regulaminu „Młodej polskiej gęsi owsianej". Nie stwierdzono nieprawidłowości w zakresie przestrzegania parametrów chowu i tuczu gęsi owsianych.

Przeprowadzone kontrole warunków chowu i tuczu gęsi wykazały nieprawidłowości w dokumentacji potwierdzającej warunki produkcji gęsi owsianych, tj.: uchybienia formalne dotyczące braku: numeru dokumentu, podpisu lub daty wydania, stosowanie niewłaściwego dokumentu („Księgi chowu producentów gęsi owsianej") oraz braku dokumentu potwierdzającego ustalony sposób produkcji.

Stwierdzone nieprawidłowości w 2009 i 2010 roku, dotyczące wypełniania dokumentacji potwierdzającej warunki produkcji gęsi owsianych kształtowały się na podobnym poziomie w zakresie wypełniania protokołów z ustalenia produkcji gęsi owsianych, natomiast w 2009 roku stwierdzono 3,5% nieprawidłowości w zakresie prowadzenia rejestrów chowu a w 2010 roku 2,4%, tj. o 1,1 p.p. mniej w stosunku do 2009 roku.

Kontrole warunków chowu i tuczu gęsi przyczyniają się do zapewnienia jakości mięsa gęsiego, wynikającej z przestrzegania zadeklarowanych warunków produkcji przez zakłady drobiarskie i producentów gęsi, a tym samym wpływają na większe zaufanie konsumentów w zakresie spełnienia zadeklarowanej jakości mięsa gęsiego.

Na podstawie przeprowadzonych kontroli należy stwierdzić, że nadzór nad warunkami chowu i tuczu gęsi realizowany przez Inspekcję JHARS przyczynił się do wyeliminowania nieprawidłowości w zakresie parametrów produkcji gęsi owsianych, tj. warunków chowu i tuczu gęsi.

Źródło: Portal Spożywczy