Sytuacja na rynku – wieprzowina
Transakcji na giełdach towarowych jest jak na lekarstwo, a jedyne telefony jakie odbieramy to z pytaniem o możliwość sprzedaży - mówią maklerzy. Stawka maksymalna za kilogram półtusz w klasach U i E to 6 złotych 90 groszy, ale ceny transakcyjne są przynajmniej o 50 groszy niższe.
PÓŁTUSZE - giełdy towarowe
oferty sprzedaży zł/kg
kl. E i U 5,55 - 6,90
kl. R 5,50 - 5,90
kl. O i P 4,70 - 4,70
Ubojnie zgłaszają spore ilości półtusz, ale chętnych do ich kupna, nawet po niższych cenach, nie ma. Oznacza to, że towaru na rynku jest pod dostatkiem, a zakłady przetwórcze wciąż mają zgromadzone jeszcze w ubiegłym roku zapasy. Przerobienie odkładającej się do tej pory góry wieprzowiny trwa, a szukanie innych rynków zbytu np. za granicą do najłatwiejszych nie należy. Kto więc ma mięso, musi uzbroić się w cierpliwość. A ceny? Wciąż pozostają na niskim, jeszcze przedświątecznym poziomie. Kilogram karkówki bez kości to koszt około 10 złotych, schabu średnio 13 złotych. Łopatka z kością maksymalnie kosztuje 6 złotych 10 groszy, schab 10 złotych 60 groszy.
WIEPRZOWINA - giełdy towarowe
oferty sprzedaży zł/kg
elementy bez kości
łopatka 8,00 - 9,00
karkówka 8,00 - 12,40
schab 12,60 - 14,20
elementy z kością
łopatka 5,50 - 6,10
karkówka 8,20 - 9,00
schab 8,50 - 10,60
Źródło: Agrobiznes TVP