Produkcja wieprzowiny wzrosła w Polsce o 8,5 proc.
Agencja prognozuje, że w całym 2010 r. liczba ubojów wzrośnie wobec 2009 r. o 2,4 proc. do 255 mln szt. Biorąc pod uwagę wyższą przeciętną wagę poubojową, produkcja wieprzowiny w UE w okresie od stycznia do września br. wzrosła przeciętnie o 3,1 proc.
Produkcja w Niemczech była wyższa o 3,7 proc., w Danii o 4,3 proc., w Belgii o 4,8 proc., w Wielkiej Brytanii o 6,2 proc., a w Polsce o 8,5 proc.
Największym problemem unijnego sektora wieprzowiny są obecnie wysokie ceny pasz i niska marża producenta. W ciągu 10 miesięcy tego roku UE wyeksportowała na rynki krajów trzecich 2,2 mln ton wieprzowiny, o 15 proc. więcej niż przed rokiem.
Największymi rynkami zbytu były Rosja, Hongkong, Chiny i Japonia. Import spoza UE wyniósł ok. 39 tys. ton, o 16 proc. mniej niż w tym samym okresie 2009 r. Głównymi dostawcami były Szwajcaria, Chile i USA.
Źródło: Portal Spożywczy za: FAMMU/FAPA