Sytuacja na rynku – wołowina
Minęły już jednak święta, a wraz z nimi możliwość nieustannego podnoszenia kosztów transportu. Te w przypadku sprzedaży wołowiny, jeszcze w grudniu sięgnęły 10 tysięcy euro - teraz zaś spadły o blisko 40%. Jednak zdaniem eksporterów, to i tak 6-cio krotnie więcej niż przy wysyłce do Francji i Holandii, naszych głównych, do tej pory, odbiorców oraz 2-krotnie więcej niż dowóz do Hiszpanii.
Do Turcji eksportujemy przede wszystkim ćwierci wołowe z byków. Ceny od września wzrosły o 30 %. Kilogram kosztuje 3 euro i 30 eurocentów bez dotacji unijnych do wysyłek wołowiny. Eksportując ten towar do Niemiec handlowcy otrzymują o 10-20 eurocentów mniej. Sporo tańsze ćwierci z krów docierają do Holandii i Niemiec, a z jałówek głównie na rynek turecki i włoski. Ceny w Turcji, jeśli będą rosły, to już tylko minimalnie - oceniają eksporterzy. Ale nie jest to dużym problemem, bo rentowność naszego handlu po deficycie w I półroczu ubiegłego roku i tak znacznie się poprawiła.
ĆWIERCI WOŁOWE NA EKSPORT euro/kg
z byków do Turcji 3,30
z byków do Niemiec 3,10-3,20
z krów 2,35
z jałówek 3,00
Źródło: Agrobiznes TVP