Ceny zbóż, notowania, aktualności

KE chce poprawić konkurencyjność sektora trzody chlewnej

KE chce poprawić konkurencyjność sektora trzody chlewnej

Celem konferencji było opracowanie planu działania dla przezwyciężenia obecnego kryzysu oraz podjęcie długoterminowych działań dla zrównoważonego i konkurencyjnego sektora wieprzowiny w UE. Działania doraźne obejmują m.in. ograniczenie kosztów produkcji i zmienności cen, wdrożenie planu zaopatrzenia rolników w dostateczne ilości pasz wysokobiałkowych po konkurencyjnych cenach, nie nakładanie restrykcyjnych wymogów ograniczających konkurencyjność europejskiego sektora trzody.

Zaproponowano działania okresowe mające na celu poprawę konkurencyjności i opłacalności produkcji - m.in. przyznanie wieprzowinie statusu "produktu wrażliwego" podczas negocjacji handlowych UE, zapewnienie równych szans w konkurencji z krajami trzecimi, zwiększenie eksportu unijnej wieprzowiny na rynki wschodzące, zwłaszcza Azji Południowo-Wschodniej. Strategia długoterminowa dotyczy rozwoju innowacyjności i modernizacji produkcji wieprzowiny, zwiększenia nakładów na badania i rozwój oraz opracowania i wdrożenia nowych technologii.

Źródło: Portal Spożywczy