KE chce poprawić konkurencyjność sektora trzody chlewnej
Celem konferencji było opracowanie planu działania dla przezwyciężenia obecnego kryzysu oraz podjęcie długoterminowych działań dla zrównoważonego i konkurencyjnego sektora wieprzowiny w UE. Działania doraźne obejmują m.in. ograniczenie kosztów produkcji i zmienności cen, wdrożenie planu zaopatrzenia rolników w dostateczne ilości pasz wysokobiałkowych po konkurencyjnych cenach, nie nakładanie restrykcyjnych wymogów ograniczających konkurencyjność europejskiego sektora trzody.
Zaproponowano działania okresowe mające na celu poprawę konkurencyjności i opłacalności produkcji - m.in. przyznanie wieprzowinie statusu "produktu wrażliwego" podczas negocjacji handlowych UE, zapewnienie równych szans w konkurencji z krajami trzecimi, zwiększenie eksportu unijnej wieprzowiny na rynki wschodzące, zwłaszcza Azji Południowo-Wschodniej. Strategia długoterminowa dotyczy rozwoju innowacyjności i modernizacji produkcji wieprzowiny, zwiększenia nakładów na badania i rozwój oraz opracowania i wdrożenia nowych technologii.
Źródło: Portal Spożywczy