Sytuacja na rynku – drób
W ciągu tygodnia zdrożały jedynie tuszki z kurczaków i to średnio o 50 groszy za kilogram. W pozostałym asortymencie jeśli są nieznaczne zmiany w górę to tylko w stawkach maksymalnych. Za kilogram tuszek trzeba teraz zapłacić średnio 4 złote 70 groszy, ćwiartki dochodzą do 4 złotych, a filety do 11,5 złotego.
KURCZAKI - giełdy towarowe
ceny transakcyjne zł/kg
tuszki 4,60-4,80
ćwiartki 3,60-4,00
filety 10,50-11,50
W najbliższych dniach ubojów będzie więcej, a producenci liczą na lepszy handel. Ale nikt z przetwórców dużych zapasów robić nie będzie, bo koszty mrożenia są zbyt wysokie.
Poza tym o podaż towaru w okresie między świętami a Sylwestrem od lat nie trzeba się martwić, więc każdy woli świeży towar. Nie ma zupełnie chętnych na podroby z kurczaków. Ceny stabilne. Wątróbki kosztują maksymalnie 2 złote 30 groszy, żołądki i serca są nawet o złotówkę droższe.
PODROBY - giełdy towarowe
ceny transakcyjne zł/kg
wątróbki 1,90-2,30
żołądki 2,60-3,20
serca 2,50-3,60
W eksporcie na zachód pomaga teraz mocne euro. Trafiają tam głównie filety i udka.
Źródło: Agrobiznes TVP