W 2011 r. produkcja wołowiny w kraju wzrośnie
Według prognoz Komisji Europejskiej w nadchodzącym roku podaż wołowiny w UE-15 obniży się o około 2 proc. do 7,1 mln ton. Największy spadek produkcji będzie dotyczył kluczowych dostawców tego gatunku mięsa na rynek tj. Francji, Niemiec i Wielkiej Brytanii. Łączna produkcja w tych krajach może obniżyć się o ponad 2 proc. do 3,56 mln ton.
Wśród innych ważnych wytwórców wołowiny, w Hiszpanii produkcja wzrośnie o 3 proc. do 582 tys. ton, a w Polsce zwiększy się o więcej niż 2 proc. do 425 tys. ton. Wiele unijnych krajów oczekuje silnego popytu na wołowinę płynącego z rynków zagranicznych, w szczególności z Turcji i Rosji. Dostawy tego gatunku mięsa z Niemiec do krajów trzecich powinny się podwoić, i wynieść 38 tys. ton.
Większej sprzedaży wołowiny poza Unię spodziewają się także Włochy i Hiszpania. Podaż wołowiny z przeznaczeniem na konsumpcję obniży się prawdopodobnie o 1 proc. do 7,3 mln ton (za sprawą spadku produkcji we Francji, Niemczech i w Wielkiej Brytanii), co może wpłynąć na wzrost cen detalicznych mięsa wołowego w 2011 roku.
Źródło: Portal Spożywczy za: FAMMU/FAPA