Sytuacja na rynku – soja
Na chicagowskiej giełdzie soja tanieje o kilka dolarów dziennie - dzisiaj jest wyceniana na 1440 złotych.
SOJA
CBoT 1442 zł/t
W ślad za spadkami za oceanem podążyły ceny śruty sojowej w naszych portach. Jeszcze w ubiegłym tygodniu za tonę kontrahenci płacili ponad 1430 złotych, dzisiaj stawki zaczynają się od 1390 złotych.
ŚRUTA SOJOWA - kraj zł/t
tydzień temu 1400 - 1435
teraz 1390 - 1400
Ale na tym dobre wiadomości dla kupujących się kończą. Pozostałe pasze białkowe albo utrzymują wysoką cenę, albo jeszcze drożeją.
RZEPAK
ceny transakcyjne zł/t
dzisiaj
w kraju 1890 - 2200
MATIF 1896
ubiegły tydzień
w kraju 1840 - 1875
MATIF 1885
Niezmiennie w górę podążają notowania rzepaku. Na paryskiej giełdzie Matif za tonę trzeba zapłacić ponad 1890 złotych. Podobne stawki obowiązują w kraju. Dzisiaj by zawrzeć transakcję trzeba się liczyć z pułapem około 1900 złotych. A są i oferty sprzedały po 2200.
KOMPONENTY PASZOWE
ceny transakcyjne zł/t
łubin słodki 830 - 850
wysłodki buraczane 500 - 650
makuchy rzepakowe 750 - 850
śruta rzepakowa 750 - 800
bobik 700 - 750
Niewielkie zapasy nasion i nienajlepszy obraz ozimin pozwala producentom na dyktowanie cen. Ale wszystko do czasu - jeśli ktoś nie spuści z tonu, to nie będzie miał szansy na realizację kontraktów jeszcze w tym roku. Sprzedającym nie tylko rzepak, ale i pozostałe komponenty paszowe, spieszy się zdecydowanie mniej, niż hodowcom bydła czy drobiu i dopóki udaje im się cokolwiek sprzedawać, z obniżkami mogą poczekać. I tak od ubiegłego tygodnia wysłodki buraczane, łubin i makuchy rzepakowe podrożały o 50 złotych, peluszka i wyka o 100, a oleje do natłuszczania pasz o blisko 200.
KOMPONENTY PASZOWE
ceny transakcyjne zł/t
peluszka 1000 - 1200
wyka 1350 - 1500
olej rzepakowy 3700 - 3890
olej sojowy 3600 - 3800
Średnio o 30 złotych droższe są także otręby. I tu ciekawa sytuacja, bo otrąb jest tak mało, że na negocjacje cen decydują się nie producenci, a kupujący.
OTRĘBY
ceny transakcyjne zł/t
żytnie 400 - 420
paszowe 480 - 540
kukurydziane 740 - 760
Źródło: Agrobiznes TVP