Sytuacja na rynku – mięso
Tak pod lupą analityków wyglądał październik. Ale wkrótce sytuacja może się zmienić. Główny powód to drożejące pasze i ciągły brak opłacalności produkcji żywca wieprzowego.
Na razie jednak żadnych zmian nie widać. Zmian na lepsze dla hodowców, rzecz jasna. Gdyby nie kalendarz, który nieomylnie informuje o nadchodzących świętach, patrząc na handel, jaki odbywa się na krajowym rynku mięsa, można by odnieść zupełnie inne wrażenie. Nikt niczego gorączkowo nie poszukuje, a każdy towar jest właściwie dostępny od ręki. Sprzedaje się to, co zwykle i raczej w zwykłych ilościach. Gdyby próbować ustalić ranking - pierwsze miejsce zajęłyby półtusze wieprzowe, drugie łopatka i wreszcie schab. A ceny? Po zawirowaniach walutowych na nieco wyższych poziomach. Kilogram schabu najczęściej kosztuje powyżej 12,5 złotego, ale wciąż poniżej 13.
SCHAB
średnie ceny zł/kg
bez kości 12,60 - 12,90
z kością 8,50 - 9,90
Łopatka jest wyceniana od 5,5 złotego. Stawki maksymalne mięsa bez kości sięgają 8,5 złotego.
ŁOPATKA
średnie ceny zł/kg
bez kości 8,10 - 8,50
z kością 5,50 - 6,10
Źródło: Agrobiznes TVP