Sytuacja na rynku – wołowina
Rok kończy się dla nich optymistycznie. Przez ostatnie miesiące ceny skupu żywca wołowego rosły. Powód? Nasza wołowina zdobyła nowy rynek - turecki.
Inwestycje pod specjalne wymagania muzułmańskiego uboju zwracają się szybko i to z nawiązką.
Turcy kupują tylko mięso z byków, ale pod innymi względami nie są specjalnie wybrednym klientem, tak jak na przykład Włosi.
Jednak Eldorado może nie potrwać już długo. Wraz z nowym rokiem wołowina importowana z Urugwaju, Brazylii czy Argentyny znów może znaleźć się na tureckim rynku wypierając naszą. A wtedy i cenom skupu trudno będzie utrzymać się na zdobytych z takim mozołem poziomach. Choć perspektywy są dobre.
Grzegorz Grodzki - Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego: "Unia Europejska jest importerem wołowiny i to rzędu 400 tysięcy ton, gdybyśmy powrócili do pogłowia sprzed 30 lat, to bylibyśmy w stanie pokryć to zapotrzebowanie."
Dziś byki, w zależności od wagi, kosztują od 5 do ponad 6 złotych za kilogram. Sztuki typowo mięsne wyceniane są nawet na 7 złotych.
BYDŁO zł/kg
średnie ceny skupu
buhaje 5,20 - 6,20
jałówki 4,50 - 5,00
krowy 2,00 - 4,00
źródło ZM
Bo jak przekonują przetwórcy wyższą cenę skupu i tak nadrobią lepsza wydajnością i jakością mięsa.
Ale wpływ na cenę ma także liczba dostarczanych zwierząt. Bo zakładom wciąż zależy na zwiększaniu ubojów. Kuszą więc pośredników i dużych hodowców. W klasyfikacji poubojowej byki kosztują ponad 10 złotych, jałówki ponad 8, krowy poniżej 8.
BYDŁO zł/kg
ceny skupu klasyfikacji poubojowej
byki 10,50 - 11,40
jałówki 8,10 - 9,30
krowy 6,60 - 8,20
źródło ZM
Ale na wysokie ceny skupu mogą pozwolić sobie tylko zakłady z kontraktami eksportowy, te które sprzedają towar na krajowy rynek płacą mniej.
Grzegorz Grodzki - Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego: "Koszt 100 kg tuszy z młodego bydła w Polsce to 280 euro, średnia w Unii to 330, a w Grecji 400."
W tej sytuacji trudno się dziwić, że większość polskiej wołowiny opuszcza nasze granice.
Źródło: Agrobiznes TVP