Sytuacja na rynku – pasze
Maklerzy są zdania, że na zmiany na lepsze, przynajmniej na razie, nie ma co liczyć. Powody do narzekań mogą mieć wszyscy - zarówno producenci pasz, jak i nabywcy. Notowania większości pasz i komponentów wysokobiałkowych znów pną się w górę.
Najlepiej widać to na przykładzie rzepaku. Jeszcze w ubiegłym tygodniu kupujący skłonni byli zapłacić maksymalnie 1650 złotych. Wczoraj od tej stawki dopiero rozpoczynały się negocjacje.
ŚRUTA RZEPAKOWA
ceny transakcyjne zł/t
w kraju
zakłady tłuszczowe 770 - 790
wolny rynek 730 - 740
za granicą 705 - 840
790 złotych za tonę - tyle kosztuje teraz śruta rzepakowa oferowana przez zakłady tłuszczowe.
Szukając jej na wolnym rynku tonę można kupić nawet o 60 złotych taniej - po tyle sprzedają ją przede wszystkim rolnicy, którzy otrzymywali ją w rozliczeniu od zakładów tłuszczowych. Wielu drobiarzy czy hodowców bydła wybiera tańsze surowce.
KOMPONENTY PASZOWE
ceny transakcyjne zł/t
otręby pszenne 350 - 450
łubin słodki 770 - 790
groch 850 - 880
makuchy 730 - 780
wysłodki 200 - 500
I tak otręby pszenne, łubin czy groch zalegają w ofertach sprzedaży, a wysłodki buraczane - suche i mokre - idą jak przysłowiowe, świeże bułeczki. Tona kosztuje średnio 350 złotych. Wprost rekordowe są notowania olejów.
OLEJE DO NATŁUSZCZANIA PASZ
ceny transakcyjne zł/t
w kraju
sojowy 3490 - 3510
rzepakowy 3300 - 3550
na świecie
sojowy 3250 - 3555
rzepakowy 3577 - 3600
słonecznikowy 3700 - 4342
palmowy 3200 - 3310
Najniższa cena to 3200 złotych za olej palmowy na światowych rynkach i aż 3300 złotych za tonę oleju rzepakowego w Polsce. Im dalej w oferty, tym drożej. Za tonę oleju sojowego w kraju trzeba zapłacić średnio 3 i pół tysiąca złotych.
Źródło: Agrobiznes TVP