Certyfikat paszowy – tani, bo po polsku
Standard GMP+ to szereg szczegółowych wymagań, mających na celu zapewnienie, iż pasze dostarczane zwierzętom są bezpieczne nie tylko dla nich samych, ale również dla przyszłych konsumentów i środowiska naturalnego.
Od 1 stycznia 2010 roku właścicielem i administratorem standardu stała się firma GMP+ International i to ona przyznaje wysoko wykwalifikowanym auditorom pracującym dla niezależnych jednostek certyfikujących uprawnienia do przeprowadzania certyfikacji w tym zakresie.
- Klienci TÜV Rheinland Polska będą mogli skorzystać z usług polskiego audytora, który pozytywnie przeszedł proces egzaminacyjny GMP+ International w Amsterdamie i Hanowerze.
Tym samym audyt certyfikacyjny będzie mógł być tańszy nawet o 40% i odbędzie się bez konieczności tłumaczenia dokumentacji systemowej - wyjaśnia Małgorzata Kręcka, Kierownik Sekcji Systemów Zarządzania w Przemyśle Spożywczym firmy TÜV Rheinland Polska.
Taki krok ze strony TÜV Rheinland Polska to ukłon w stronę polskich firm związanych z produkcją, magazynowaniem i transportem pasz, które chciałyby swobodnie konkurować na europejskim rynku.
- Dla przedsiębiorstw z sektora paszowego uzyskanie certyfikatu GMP+, oprócz gwarancji bezpieczeństwa paszy, oznacza również zmniejszenie ryzyka zachorowania hodowanych zwierząt, a także wzrost zaufania wśród kontrahentów - zapewnia Małgorzata Kręcka.
Niezależna jednostka certyfikująca TÜV Rheinland Polska jest liderem rynku usług certyfikacyjnych i badawczych w Polsce. Sekcja Systemów Zarządzania w Przemyśle Spożywczym, której siedziba mieści się w Olsztynie, przeprowadza certyfikacje systemów GMP+, a także HACCP, ISO 22000, BRC, IFS i GlobalGAP.
Źródło: Portal Spożywczy