Ceny zbóż, notowania, aktualności

Sytuacja na rynku – drób

Sytuacja na rynku – drób

Podaż na giełdach towarowych równoważy popyt. Poszukiwane są jedynie filety z kur mięsnych i mięso produkcyjne. Ceny utrzymują się na podobnym poziomie z ubiegłego tygodnia . Zdaniem maklerów na jakiekolwiek zmiany wpłynąć mógłby tylko kurs walut, a ten na razie jest stabilny. Do pierwszych dni grudnia nikt nie spodziewa się poważniejszych ruchów.

Tuszki z kurczaków kosztują maksymalnie 4 złote 60 groszy, ćwiartki 4 złote, za filety sprzedawane na krajowym rynku można dostać maksymalnie 12 , te przeznaczone na eksport są prawie o 1,5 złotego droższe, ale tu obowiązują głównie kontrakty.

Natomiast sporo wysyłamy w tym okresie skórek drobiowych oraz mięsa mechanicznie odkostnionego na wschód, między innymi do krajów nadbałtyckich. Ich ceny są teraz wysokie, ale zdaniem maklerów taki stan potrwa najwyżej 2-3 tygodnie, potem aż do lutego towar będzie zalegał w magazynach. Więc to ostatni moment na zyskowne transakcje. Natomiast już zaczynają tanieć skrzydełka. Kilogram kosztuje niewiele ponad 3 złote.

Stabilne są ceny podrobów. Żołądki kosztują maksymalnie 2 złote 80 groszy. Niewiele droższe są serca.

 

KURCZAKI - giełdy towarowe

ceny transakcyjne zł/kg

tuszki 4,40 - 4,60

ćwiartki 3,60 - 4,00

filety

kraj 11,00 - 12,00

eksport 11,80 - 13,40


KURCZAKI - giełdy towarowe

ceny transakcyjne zł/kg

MOM 1,30 - 1,60

skórki 1,10 - 1,40

 

 

PODROBY Z KURCZAKÓW - giełdy towarowe

ceny transakcyjne zł/kg

żołądki 2,60 - 2,80

serca 2,80 - 3,00

wątróbki 1,80 - 2,50

Źródło: Agrobiznes, TVP

Powrót do aktualności