Sytuacja na rynku – drób
Podaż na giełdach towarowych równoważy popyt. Poszukiwane są jedynie filety z kur mięsnych i mięso produkcyjne. Ceny utrzymują się na podobnym poziomie z ubiegłego tygodnia . Zdaniem maklerów na jakiekolwiek zmiany wpłynąć mógłby tylko kurs walut, a ten na razie jest stabilny. Do pierwszych dni grudnia nikt nie spodziewa się poważniejszych ruchów.
Tuszki z kurczaków kosztują maksymalnie 4 złote 60 groszy, ćwiartki 4 złote, za filety sprzedawane na krajowym rynku można dostać maksymalnie 12 , te przeznaczone na eksport są prawie o 1,5 złotego droższe, ale tu obowiązują głównie kontrakty.
Natomiast sporo wysyłamy w tym okresie skórek drobiowych oraz mięsa mechanicznie odkostnionego na wschód, między innymi do krajów nadbałtyckich. Ich ceny są teraz wysokie, ale zdaniem maklerów taki stan potrwa najwyżej 2-3 tygodnie, potem aż do lutego towar będzie zalegał w magazynach. Więc to ostatni moment na zyskowne transakcje. Natomiast już zaczynają tanieć skrzydełka. Kilogram kosztuje niewiele ponad 3 złote.
Stabilne są ceny podrobów. Żołądki kosztują maksymalnie 2 złote 80 groszy. Niewiele droższe są serca.
KURCZAKI - giełdy towarowe
ceny transakcyjne zł/kg
tuszki 4,40 - 4,60
ćwiartki 3,60 - 4,00
filety
kraj 11,00 - 12,00
eksport 11,80 - 13,40
KURCZAKI - giełdy towarowe
ceny transakcyjne zł/kg
MOM 1,30 - 1,60
skórki 1,10 - 1,40
PODROBY Z KURCZAKÓW - giełdy towarowe
ceny transakcyjne zł/kg
żołądki 2,60 - 2,80
serca 2,80 - 3,00
wątróbki 1,80 - 2,50
Źródło: Agrobiznes, TVP