Ceny zbóż, notowania, aktualności

Wzrost sprzedaży polskiego drobiu poza UE należał do największych

Wzrost sprzedaży polskiego drobiu poza UE należał do największych

Poza granice ugrupowania wywieziono ok. 767 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów drobiu - o 21,4 proc. więcej niż przed rokiem. W strukturze geograficznej eksportu pozycję czołowego odbiorcy umocniła Rosja, która na skutek zakazu importu chlorowanego drobiu z USA zwiększyła zakupy z państw UE o 19 proc. w porównaniu z rokiem ubiegłym do ponad 150 tys. ton.

Największa dynamika eksportu miała miejsce w stosunku do Hongkongu, który zakupił ponad dwukrotnie więcej unijnego mięsa drobiu niż przed rokiem - 84 tys. ton. Wzrosły również znacznie wysyłki do Beninu, Ghany i Arabii Saudyjskiej. Import drobiu z UE ograniczyły natomiast w omawianym okresie br. m.in. Ukraina, Wietnam i Zjednoczone Emiraty Arabskie. Handel UE z krajami trzecimi w sektorze drobiu w okresie I-VIII 2009 i 2010 r. Eksport (tony) Import (tony) Największe ilości drobiu na rynki trzecie sprzedały Francja, Holandia, Niemcy oraz Polska, która utrzymuje się w czołówce unijnych eksporterów.

Skala wzrostu sprzedaży polskiego drobiu poza UE należała do największych - zanotowano 74 proc. wzrost wobec ośmiu miesięcy 2009 r. do 61,2 tys. ton. W strukturze towarowej wysyłek z Polski dominowały mrożone odkostnione kawałki kurcząt (wzrost sprzedaży o połowę do 13 tys. ton), mrożone nogi kurcząt (ponaddwukrotny wzrost do 11,6 tys. ton), mrożone połówki lub ćwiartki z kością kurcząt (wzrost ponadtrzykrotny do 11 tys. ton), mrożone skrzydełka kurcząt (wzrost dwukrotny do 6,6 tys. ton) oraz mrożone kawałki indyków (+111 proc. do 5,9 tys. ton).

Import sektora drobiu z krajów trzecich do UE od stycznia do sierpnia br. wyniósł 516,8 tys. ton i był o 12 proc. niższy niż w analogicznym okresie 2009 r. Brazylia utrzymała pozycję najważniejszego dostawcy drobiu do UE, jednak przy 16 proc. niższym wolumenie wysyłek niż przed rokiem (373 tys. ton).

Mniej drobiu zakupiono również w Chile i Argentynie. Zwiększył się natomiast o 3,5 proc. import gotowanych przetworów z kurcząt z Tajlandii. Sprowadzono również więcej niż przed rokiem mięsa indyków z Izraela oraz mięsa kurcząt i indyków z Chorwacji. Według październikowych prognoz Komisji, produkcja mięsa drobiowego w krajach UE w 2010 r. wyniesie 11,94 mln i będzie o 2,3 proc. wyższa od ubiegłorocznej (11,67 mln ton). W nadchodzącym roku produkcja wzrośnie prawdopodobnie w mniejszym stopniu - o 0,3 proc. do 11,98 mln ton.

Źródło: Portal Spożywczy za: FAMMU/FAPA