Ceny zbóż, notowania, aktualności

W Polsce produkcja rzepaku spadnie w sezonie 2010/11 o 16,4 proc.

W Polsce produkcja rzepaku spadnie w sezonie 2010/11 o 16,4 proc.

Produkcja rzepaku będzie niższa o 0,41 mln ton. Stało się tak na skutek zmniejszenia plonów rzepaku zwłaszcza w Niemczech, Francji, Czechach oraz Polsce. W naszym kraju przewidywana produkcja spadła o 16,4 proc. do 2,09 mln ton.

Wydaje się, że aby zaspokoić popyt na rzepak trudno będzie przekroczyć import do UE powyżej 2,2 mln ton odnotowany rok wcześniej - zauważa FAMMU/FAPA i wyjaśnia, że nawet redukując zapasy o 0,5 mln ton przerób rzepaku w Unii zmniejszy się o około 1 mln ton. Spowoduje do spadek produkcji oleju rzepakowego w bieżącym sezonie z 9,7 mln ton do 9,2 mln ton. W Europie sektor spożywczy oraz biodiesla staną wobec niedoboru oleju rzepakowego, co zaktywizuje jego import.

Jak wyjaśnia dalej FAMMU/FAPA powołując się na Oil World, prawdopodobnie import netto tego oleju osiągnie około 450 tys. ton wobec 250 tys. ton sezon wcześniej. Tymczasem światowa produkcja rzepaku w sezonie 2010/11 zmniejszy się z 60,7 mln ton do 57,4 mln ton przy podniesieniu szacunków w UE i Kanadzie oraz redukcji w WNP. Poziom zbiorów w Australii powinien się wyklarować w ciągu 2 miesięcy.

Źródło: Portal Spożywczy za: FAMMU/FAPA