Ceny zbóż, notowania, aktualności

Osłabły notowania pszenicy na amerykańskiej giełdzie

Osłabły notowania pszenicy na amerykańskiej giełdzie

Z kolei, na giełdzie w Kansas City, cena pszenicy HRW w kontrakcie najbliższym (grudzień 2010) spadła o 3,5% do 264,19 USD/t.

W analizowanym tygodniu, ceny pszenicy na giełdzie MATIF także zniżkowały. W piątek 22/10, cena pszenicy w kontrakcie najbliższym (listopad 2010) wyniosła 209,50 EUR/t i była o 2,4% niższa od ceny sprzed tygodnia. Na giełdzie LIFFE w Londynie, na przestrzeni ostatniego tygodnia cena pszenicy w kontrakcie najbliższym (listopad 2010) wyniosła 161,75 funtów/t i była o 0,5% niższa od ceny sprzed tygodnia. Dalsze spadki cen pszenicy na giełdach europejskich są po części wynikiem notowanej zniżki cen na giełdach amerykańskich.

Na przestrzeni analizowanego tygodnia, notowania cen soi na giełdzie w Chicago wzrosły czwarty tydzień z rzędu do poziomu najwyższego od sierpnia 2009 roku. Wzrost cen napędza przede wszystkim dynamicznie rosnący eksport soi z rynku amerykańskiego. Dzieje się to głównie za sprawą bardzo dużych zakupów amerykańskiej soi przez Chiny. W pierwszych 6 tygodniach bieżącego sezonu handlowego 2010/11, Chiny zawarły kontrakty na kupno 19 mln ton soi wobec 23 mln ton zakupionych w całym poprzednim sezonie! Tylko w ostatnim tygodniu sprawozdawczym, eksporterzy amerykańscy zawarli kontrakty na sprzedaż ponad 2 mln ton soi, z tego 1,45 mln ton do Chin.

W miniony piątek 22 października, cena soi na giełdzie w Chicago w kontrakcie najbliższym (listopad 2010) wyniosła 440,70 USD/t i była o 1,2% wyższa od ceny przed tygodniem.

W minionym tygodniu, cena rzepaku w kontrakcie najbliższym na giełdzie MATIF nieznacznie osłabła, ale wzrosty zanotowano we wszystkich kontraktach z późniejszym terminem realizacji. Niemniej jednak, notowania cen rzepaku zachowują się wyjątkowo stabilnie pomimo rekordów cenowych, jakie bije soja. W piątek 22/10, cena rzepaku (kontrakt listopad 2010) na giełdzie MATIF wyniosła 386,75 EUR/t i była o 0,2% niższa od ceny sprzed tygodnia.

Źródło: Portal Spożywczy