Ceny zbóż, notowania, aktualności

Sytuacja na rynku – wieprzowina

Sytuacja na rynku – wieprzowina

 

Po ostatnich tygodniach pozbawionych transakcji, każde ożywienie jest na wagę złota. Tak sytuację na rynku wieprzowiny komentują maklerzy. Szansa na większy handel jest spora, bo potencjalnych kontrahentów przybywa z dnia na dzień. Zbliża się święto pierwszego listopada i zakłady będą miały przerwy produkcyjne - mówią handlowcy.

Zainteresowanie ze strony zakładów przetwórczych już jest znacznie większe niż tydzień temu. A transakcje najchętniej zawierane są na surowiec z importu. Co prawda, kupujący liczyli, że spadające euro pomoże im jeszcze taniej kupić duńską czy belgijską wieprzowinę, ale te nadzieje szybko zostały ostudzone. Ceny na zachodzie Europy wzrosły i to wzrosły znacznie, bo nawet o 5 eurocentów za kilogram. Ale i tak są konkurencyjne względem krajowego towaru. Za kilogram importowanych półtusz w klasie E trzeba zapłacić maksymalnie 6 złotych 15 groszy, kilogram krajowych to koszt 5 złotych 80 groszy.

 

Półtusze kl. E

ceny transakcyjne zł/kg

importowane 6,10 - 6,15

krajowe 5,60 - 5,80


Różnicę w cenie rekompensuje już częściowe przygotowanie do przerobu zagranicznego towaru. Najczęściej kupowana jest importowana łopatka z kością. Natomiast towarem całkowicie niesprzedawalnym jest karkówka i to pomimo stałego spadku cen.

 

Elementy wieprzowe - import

giełdy towarowe zł/kg

łopatka z kością   5,40 - 5,60

karkówka z kością 6,90 - 7,00

 

Źródło: Agrobiznes, TVP