Sytuacja na rynku – wieprzowina
Teraz nawet nie ma co ubywać - mówią maklerzy i dodają, że szykuje im się miesięczny urlop, bo na pierwsze ożywienie mogą liczyć najwcześniej za miesiąc, jeśli nie dopiero w drugiej połowie listopada.
To wyjątkowo słaby rok w handlu mięsem. Zmniejszająca się z każdym miesiącem konsumpcja w kraju i bardzo niewielki eksport sprawiły, że giełdy towarowe przestały być tak potrzebne przetwórcom jak dotychczas. Zakłady nie narzekają na brak surowca i radzą sobie we własnym zakresie - te duże mają swoje ubojnie, które dostarczają tyle mięsa by zachować ciągłość produkcji. Mniejsze starają się zaopatrywać na rynku lokalnym, by zaoszczędzić jak najwięcej na transporcie.
Na giełdy towarowe z ofertami handlowymi zgłaszają się ci, którzy, albo szukają szerszych rynków zbytu, albo nie mogą gdzie indziej kupić odpowiedniego dla siebie towaru. Znalezienie więc, punktu stycznego sprzedający - kontrahent jest coraz trudniejsze.
Szlachetne elementy wieprzowe są teraz towarem niesprzedawalnym, a tłuszcze, słonina czy boczek, które mogłyby znaleźć odbiorców na wschodzie często są nieosiągalne.
Dlatego ceny elementów drobnych trzymają wysoki poziom, a notowania karkówki czy schabu kolejny tydzień spadają. I nie są w tym odosobnione.
Z tygodnia na tydzień coraz tańsze są półtusze wieprzowe. Kilogram w najwyższej klasie E można już kupić poniżej 5 i pół złotego, podczas, gdy w ubiegły czwartek była to minimalna stawka transakcyjna.
Elementy wieprzowe z kością
ceny transakcyjne zł/kg
łopatka 5,40 - 5,60
boczek 4,20 - 6,70
szynka 7,20 - 7,40
karkówka 8,20 - 9,00
schab 8,50 - 10,20
Elementy wieprzowe drobne
ceny transakcyjne zł/kg
tłuszcze
miękkie 1,55 - 2,00
twarde 1,60 - 2,90
słonina 2,10 - 4,00
Półtusze wieprzowe krajowe kl. E
ceny transakcyjne zł/kg
ubiegły tydzień 5,50 - 6,00
teraz 5,20 - 5,50
Źródło: Agrobiznes, TVP