Ceny żywca wieprzowego będa spadać, notowania wołowiny w górę
Najważniejszym partnerem Polski w handlu wołowiną i cielęciną pozostają kraje Unii Europejskiej. Prognozowany przez Komisję Europejską deficyt tego mięsa w UE-15 może stymulować wzrost jej zakupów u pozostałych członków Unii Europejskiej, w tym w Polsce.
O malejącej podaży wołowiny i cielęciny w UE może świadczyć obniżenie przez Komisję Europejską z dniem 24 września br. (pierwszy raz od 4 lat, RK nr 810/2010) o połowę stawek refundacji do wywozu tego asortymentu poza obszar celny UE.
Znacząco wyższe ceny wołowiny w UE prawdopodobnie będą się przyczyniały do wzrostu cen na rynku krajowym, zwłaszcza w przypadku poprawy jakości kulinarnej rodzimej oferty. Możliwości sprzedaży mogą być jednak ograniczone w wyniku spadku spożycia wołowiny i cielęciny w UE w okresie objętym prognozą.
Poniżej prognoza cen skupu (bez VAT) określona przez zespół ekspertów na posiedzeniu w dniu 23 września 2010 r.
(Cena w zł)
VIII 2010 XII 2010 I 2011
wieprzowina 4,47 3,8-4,0 3,8-4,0
wołowina 4,40 4,5-4,7 4,5-4,7
Źródło: Portal Spożywczy