W ciągu 2 lat zmaleje liczba producentów trzody chlewnej
Spadek liczby gospodarstw produkcyjnych jest spodziewany zwłaszcza we Francji, gdzie liczebność pogłowia świń zmniejszyła się w 2009 r. i prawdopodobnie zmaleje ponownie w 2010 r. i 2011 r. Podczas gdy główni konkurenci z UE - Dania, Niemcy i Holandia zdołali zrestrukturyzować sektor produkcji wieprzowiny, Francja pozostaje w tyle.
Z dniem 1 stycznia 2013 r. dla sektora trzody w UE wchodzą w życie nowe limity emisji amoniaku, co będzie wymagało dostosowań w zakresie zootechniki oraz inwestycji w systemy wentylacji.
Nowe wymogi z zakresu dobrostanu zwierząt oznaczają również inwestycje dla producentów w kojce grupowe dla loch ciężarnych oraz nowe kojce dla odsadzonych prosiąt i tuczników.
Restrukturyzacja sektora trzody poskutkowała już zamknięciem wielu nieefektywnych gospodarstw na terenie całej UE oraz zmniejszeniem liczby małych, przydomowych chlewni, głównie w nowych państwach członkowskich.
Kryzys w sektorze trzody dotknął również Szwecję, gdzie już weszły w życie bardziej rygorystyczne krajowe przepisy z zakresu dobrostanu zwierząt.
Źródło: AgroWorld