Sytuacja na rynku – drób
Białym mięsem handluje się znacznie lepiej niż wieprzowiną, bo klienci sami zgłaszają coraz więcej ofert zakupu - komentują maklerzy.
O szaleństwie zakupów mówić wprawdzie jeszcze nie można, ale kilkanaście transakcji tygodniowo to duży sukces - mówią handlowcy. Zainteresowaniem kupujących cieszą się skrzydełka, udka i ćwiartki. Najwięcej zamówień jest jak zawsze na filety z piersi. Ale mimo popytu, ceny pozostają na stałych poziomach - kilogram filetów z kurczaka to koszt maksymalnie 13 złotych.
Elementy z kurczaka
oferty sprzedaży zł/kg
wątróbki 1,90 - 2,40
serca 2,50 - 2,80
żołądki 2,50 - 3,50
ćwiartki 4,10 - 4,90
skrzydła 4,10 - 5,30
podudzia 6,00 - 6,80
filety z piersi 12,90 - 13,00
Są też elementy, których maklerzy mogliby sprzedać znacznie więcej, gdyby pojawiły się na rynku - to mięso kurze. Mniejsza podaż kur sprawiła, że zapasy szybko topnieją i na większe ilości trzeba poczekać kilka tygodni - do zamknięcia cyklu produkcyjnego. Nie ma za to problemów z mięsem indyczym. Stawki bardzo wyważone. Za kilogram filetów z piersi indyka kupujący płacą 12 i pół złotego, za kilogram skrzydełek średnio 6 złotych 50 groszy.
Elementy z indyka
oferty sprzedaży zł/kg
wątróbki 2,50 - 2,80
serca 2,60 - 2,80
podudzia 3,40 - 3,80
skrzydła 5,40 - 7,45
mięsa drobne 5,30 - 8,50
filety z piersi 12,20 - 12,50
Źródło: Agrobiznes, TVP