Trwa dobra passa dla producentów drobiu
Sytuacja w sektorze drobiowym jest dobra. - Według dostępnych mi danych, od początku roku wyeksportowaliśmy za granicę ok. 300 tys. kg mięsa drobiowego. To ogromna ilość - ocenia Andrzej Danielak. - Duży eksport sprawia, że hodowla drobiu jest w tej chwili opłacalna, mimo że na zyski drobiarzy negatywnie wpływa wzrost cen pasz - dodaje.
Polski drób jest najtańszy w Europie. - Kurczak z naszego kraju kosztuje połowę mniej niż w pozostałych krajach UE - precyzuje prezes PZZHiPD. - Cena za kg mięsa drobiowego waha się od 5 do 7 zł. W największych miastach dochodzi czasem do 8 zł., ale w porównaniu z innymi krajami unijnymi to naprawdę bardzo mało - zaznacza.
Na jesieni ruszy akcja promująca mięso z gęsiny. - W ramach Funduszu Mięsa Drobiowego przygotowywana jest kampania na wielką skalę. Chcemy przypomnieć Polakom smak gęsiny - akcentuje Andrzej Danielak. Dodaje, że agencja, która zorganizuje akcję nie została jeszcze wytypowana.
Źródło: Portal Spożywczy