Sytuacja na rynku – wieprzowina
To, że na rynku jest gorzej niż źle, najlepiej widać po cenach półtusz wieprzowych. Jeszcze w ubiegłym tygodniu cena transakcyjna półtusz w klasie E sięgała 6 złotych 70 groszy za kilogram. Dzisiaj jest o blisko złotówkę taniej. A klientów brak. Maklerzy handlujący mięsem mówią wprost - do tej pory jeśli nie udawało się zawierać umów na sprzedaż krajowej wieprzowiny, zawsze można było znaleźć chętnych na towar z importu - dzisiaj stoi wszystko. Kupujący są rzadkością, a w ofertach sprzedaży można przebierać jak w ulęgałkach.
Komu zależy na znalezieniu nabywców choćby na część surowca, musi liczyć się z koniecznością sporego opuszczenia cen. I tak np., w ofertach sprzedaży kilogram łopatki bez kości kosztuje nawet 9 złotych, ale żeby zawrzeć transakcję trzeba zaoferować klientom wysokiej jakości towar po 8 złotych 30 groszy. Podobnie jest ze sprzedażą karkówki, szynki czy schabu - można szukać chętnych tylko na prawdziwe okazje.
Wieprzowina
Półtusze kl. E
ceny transakcyjne zł/kg
ubiegły tydzień 6,60 - 6,70
teraz 5,70 - 5,90
Elementy wieprzowe bez kości
oferty sprzedaży zł/kg
łopatka 8,20 - 9,00
boczek 6,30 - 10,00
szynka 8,50 - 12,50
karkówka 11,50 - 13,50
schab 13,40 - 14,50
Źródło: Agrobiznes, TVP