Ceny zbóż, notowania, aktualności

Sytuacja na rynku – wieprzowina

Sytuacja na rynku – wieprzowina

To, że na rynku jest gorzej niż źle, najlepiej widać po cenach półtusz wieprzowych. Jeszcze w ubiegłym tygodniu cena transakcyjna półtusz w klasie E sięgała 6 złotych 70 groszy za kilogram. Dzisiaj jest o blisko złotówkę taniej. A klientów brak. Maklerzy handlujący mięsem mówią wprost - do tej pory jeśli nie udawało się zawierać umów na sprzedaż krajowej wieprzowiny, zawsze można było znaleźć chętnych na towar z importu - dzisiaj stoi wszystko. Kupujący są rzadkością, a w ofertach sprzedaży można przebierać jak w ulęgałkach.

Komu zależy na znalezieniu nabywców choćby na część surowca, musi liczyć się z koniecznością sporego opuszczenia cen. I tak np., w ofertach sprzedaży kilogram łopatki bez kości kosztuje nawet 9 złotych, ale żeby zawrzeć transakcję trzeba zaoferować klientom wysokiej jakości towar po 8 złotych 30 groszy. Podobnie jest ze sprzedażą karkówki, szynki czy schabu - można szukać chętnych tylko na prawdziwe okazje.

 

Wieprzowina

Półtusze kl. E

ceny transakcyjne zł/kg

ubiegły tydzień 6,60 - 6,70

teraz 5,70 - 5,90

 

Elementy wieprzowe bez kości

oferty sprzedaży zł/kg

łopatka 8,20 - 9,00

boczek 6,30 - 10,00

szynka 8,50 - 12,50

karkówka 11,50 - 13,50

schab 13,40 - 14,50

Źródło: Agrobiznes, TVP