Sytuacja na rynku – wieprzowina
Na giełdach towarowych królowały oferty sprzedaży, a zainteresowanie kupujących było minimalne. Tak zakończył się sierpień w handlu wieprzowiną i wszystko wskazuje na to, że we wrześniu lepiej nie będzie.
Mięsa nie ma komu sprzedać z kilku powodów. Po pierwsze w tym roku pogoda skutecznie ograniczyła sezon grillowy. Po drugie włąśnie rozpoczyna się rok szkolny, a wydatki z nim związane mocno uszczuplą i tak już wąski rynek konsumentów. Po trzecie - mocna złotówka, dzięki której wielu krajowych przetwórców zapełniło magazyny importowanym z Danii i Belgii mięsem. Wszystko to przekłada się na brak zainteresowania zakupami, a co za tym idzie spadek cen. W ubiegłym tygodniu większość elementów zaczęła tanieć i to nawet o złotówkę za kilogram. Ten tydzień nie przynosi niestety rewolucji. Po raz kolejny na rynek zawitały obniżki.
Elementy bez kości są tańsze o 80 groszy. Za kilogram schabu trzeba zapłacić około 13 i pół złotego, kilogram karkówki kosztuje 12 złotych.
Elementy wieprzowe bez kości
oferty giełd towarowych zł/kg
łopatka 8,20 - 9,00
boczek 6,30 - 10,00
szynka 8,50 - 12,50
karkówka 11,50 - 13,50
schab 13,00 - 14,50
Nieco mniejszy, bo 30 groszowy spadek dotknął elementy z kością. Kilogram łopatki można kupić maksymalnie za 6 złotych, schabu za niecałe 11 złotych.
Elementy wieprzowe z kością
oferty giełd towarowych zł/kg
łopatka 5,80 - 6,00
boczek 4,00 - 6,50
szynka 7,00 - 7,60
karkówka 9,60 - 10,00
schab 8,50 - 10,80
Źródło: Agrobiznes, TVP