Sytuacja na rynku – drób
I na razie, dopóki dłuższe upały nie nadejdą i jednocześnie nie zaczną docierać duże partie żywca do punktów skupu w zakładach, taka sytuacja powinna się utrzymać - oceniają maklerzy.
Chociaż ceny tuszek kurczaków w tym tygodniu lekko staniały (o 10-20 groszy za kilogram) to już na przykład filety z piersi - wręcz przeciwnie. O cenie poniżej 14 złotych na rynku krajowym można zapomnieć, chociaż jeszcze tydzień temu klienci płacili o złotówkę mniej. Nie mówiąc o końcówce lipca.
FILETY Z PIERSI KURCZAKÓW-giełdy towarowe
ceny transakcyjne
zł/kg
dzisiaj 14,0-14,5
tydzień temu 13,0-14,2
2 tygodnie temu 11,4-12,5
Inne elementy, takie jak ćwiartki, skrzydełka czy uda, utrzymują się raczej na stabilnym poziomie. Bardzo dobrze sprzedają się teraz tzw. baatery, czyli bardzo rozdrobnione mięso dodawane m.in. do parówek. Im zawiera jaśniejsze i grubsze części, tym droższe.
Ten asortyment w 90 % pochodzi z produkcji krajowej, reszta dociera do nas z zagranicy. Ceny za kilogram to 2,5 nawet do 7,5 złotego. Natomiast skórki z kurczaków, nie cieszące się ostatnio zainteresowaniem handlowców, kosztują maksymalnie 1 złoty 30 groszy za kilogram. Indycze są o 30 groszy tańsze.
ASORTYMENT Z KURCZAKÓW - giełdy towarowe
ceny transakcyjne
zł/kg
baatery 2,5-7,5
skórki 1,0-1,3
Trochę lepiej sprzedają się podroby, ale i tak handel nimi jest mizerny. Wątróbki kosztują maksymalnie 2 złote 20 groszy, żołądki są o złotówkę droższe.
PODROBY Z KURCZAKÓW - giełdy towarowe
ceny transakcyjne
zł/kg
wątróbki 1,8-2,2
żołądki 2,7-3,2
serca 3,3-3,7
Źródło: Agrobiznes, TVP