W minionym tygodniu podrożał żywiec wieprzowy i wołowy
Na rynku mięsa po trzech tygodniach spadku, ponownie wzrosła cena skupu żywca wieprzowego. Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW dostawcy trzody chlewnej otrzymywali przeciętnie 4,36 zł/kg, o 1,5 proc. więcej niż w poprzednim tygodniu. Było to jednak o 3 proc. mniej niż przed miesiącem i o 15 proc. mniej niż przed rokiem.
W przeliczeniu na walutę unijną, przeciętna cena polskiej wieprzowiny wyniosła 144,87 EUR za 100 kg (wagi poubojowej zimnej klasy E) i była o 5,5 proc. wyższa od duńskiej, ale o 2,4 proc. niższa od średniej w UE i o 2,1 proc. niższa od niemieckiej. Rynkowe ceny wieprzowiny we Wspólnocie były o 5 proc. niższe niż przed rokiem.
W analizowanym okresie bydło w kraju skupowano średnio po 4,35 zł/kg, tj. nieznacznie (o 0,3 proc.) drożej niż w poprzednim tygodniu. W odniesieniu do notowań sprzed miesiąca i roku bydło potaniało odpowiednio o 2 proc. i o 11 proc.
Mniejszy popyt wewnętrzny skutkuje dalszym spadkiem cen kurcząt. W ubiegłym tygodniu za kurczęta brojlery zakłady drobiarskie płaciły przeciętnie 3,25 zł/kg wobec 3,29 zł/kg w poprzednim tygodniu. Była to cena o 4,5 proc. niższa niż przed miesiącem. W tym czasie indyki skupowano, tak jak przed tygodniem, po 4,58 zł/kg, ale o 2 proc. drożej niż przed miesiącem. W porównaniu z notowaniami sprzed roku drób był tańszy o 11-13 proc.
Źródło: Portal Spożywczy