Sytuacja na rynku – mięso
Tak jest chociażby w przypadku półtusz wieprzowych, które w obrocie pojawiają się od pewnego czasu niezwykle rzadko. Kto potrzebuje tego towaru, załatwia zakupy na lokalnym rynku. Zupełnie nie sprzedają się mięsa drobne, choć przetwórcy liczyli, że wakacje - jak co roku - wymuszą większe zapotrzebowanie. Ale jak widać, produkcja kiełbas stoi w miejscu. Podobnie jak ceny, choć ich rozpiętość jest bardzo duża. Najpopularniejsza dwójka wieprzowa kosztuje maksymalnie 5 złotych za kilogram.
MIĘSA DROBNE
klasa II
50/50 1,20 - 5,00
60/40 3,80 - 5,00
80/20 5,00 - 8,20
Nieco lepiej wygląda sytuacja na rynku najszlachetniejszych elementów. Firmy zaczęły dokupywać świeżą karkówkę czy schab na bieżące potrzeby, ale i tu bez żadnych rewelacji.
W ofertach jest sporo mięsa z importu, a stawki są bardzo zbliżone do krajowych cenników. I tak na przykład łopatka kosztuje nie więcej jak 6 złotych. Szynka niewiele ponad 7,5 złotego.
MIĘSO WIEPRZOWE
z kością
łopatka 5,70 - 6,00
szynka 7,30 - 7,60
Źródło: Agrobiznes, TVP