Ceny zbóż, notowania, aktualności

Sytuacja na rynku – wieprzowina

Sytuacja na rynku – wieprzowina

Na zakupowe szaleństwo trzeba jeszcze poczekać, ale można mówić już o większym zainteresowaniu mięsem - mówią maklerzy. I dodają, że najważniejszy jest fakt, że udało się wyjść z transakcyjnej pustyni - na giełdach towarowych przybywa klientów, a wieprzowiny jest akurat tyle, by się dobrze handlowało.

Największym zainteresowaniem kupujących cieszą się półtusze z importu. A to dlatego, że ich cena zbliżyła się do stawek surowca krajowego. Ich zaletą jest to, że są częściowo przygotowane do dalszego przetwórstwa, a to obniża koszty. Dzisiaj cena transakcyjna kilograma importowanych półtusz w klasie E to maksymalnie 6 złotych 60 groszy. Są i droższe oferty sprzedaży, ale nie znajdują nabywców.

Większy ruch zapanował też na rynku elementów wieprzowych. Odkładające się do tej pory zapasy karkówki, łopatki i szynki, powoli udaje się zmniejszać. Ceny większości z nich pozostają na niezmienionych od tygodnia poziomach. Jedynie karkówka lekko zdrożała. W transakcjach kilogram kosztuje 8 złotych 80 groszy. Kto chce sprzedać drożej ma kłopoty ze znalezieniem chętnych do kupna.


Półtusze kl. E

giełdy towarowe    zł/kg

kraj     4,65 - 6,80

import    6,40 - 6,70



Wieprzowina - elementy z kością

giełdy towarowe    zł/kg

łopatka         5,50 - 6,20

boczek         3,90 - 7,70

szynka         6,30 - 7,60

karkówka         8,70 - 10,00

schab         6,00 - 11,60

Źródło: Agrobiznes, TVP