Ceny zbóż, notowania, aktualności

Spada zapotrzebowanie na wołowinę

Spada zapotrzebowanie na wołowinę

Producenci zredukowali ilość stad, co spowodowało wzrost uboju krów przy równoległym spadku uboju bydła wysokiej jakości. Sytuacja ta miała miejsce przede wszystkim w Stanach Zjednoczonych i Unii Europejskiej.

Kryzys gospodarczy na światowych rynkach spowodował obniżenie popytu na wołowinę. Dotknął on przede wszystkim sektor gastronomiczny. Konsumenci zredukowali swoje wydatki na wołowinę w restauracjach, przy jednoczesnym niewielkim wzroście spożycia tego mięsa w gospodarstwach domowych. - Nabywcy indywidualni kupują więcej tańszych elementów, osłabiając rynek premium cuts - mówi Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso - Jesienią ubiegłego roku nastąpiła redukcja cen bydła, jednakże duzi producenci zrekompensowali ją obniżką cen pasz na światowym rynku - dodaje.

Spadek obrotów handlowych wołowiną spowodowany był również obniżeniem popytu na ten rodzaj mięsa na rynkach Federacji Rosyjskiej i Meksyku. Dodatkowo spora liczba krajów eksportujących, głównie z półkuli południowej, odnotowała wzrost wartości swoich walut. Brazylia, będąca największym eksporterem wołowiny na rynek UE, osiągnęła jedynie niewielki wzrost sprzedaży.

Oczekuje się, iż globalny popyt na wołowinę i cielęcinę zmieni się nieznacznie, głównie za sprawą wzrostu na rynkach azjatyckich.

Źródło: Portal Spożywczy