Sytuacja na rynku – mięso
zerwiec jeszcze się nie skończył, więc może końcówka okaże się łaskawsza i cokolwiek się zmieni. Wciąż na to liczymy - mówią handlowcy.
Tymczasem na giełdach towarowych do transakcji nie dochodzi już od dłuższego czasu. W tabelach giełd towarowych można znaleźć jedynie oferty sprzedaży. 12 i pół złotego to najwyższe stawki za kilogram karkówki i szynki. Srawki za schab to maksymalnie 15 złotych.
Wieprzowina - elementy bez kości
oferty sprzedaży zł/kg
boczek 6,00 - 8,90
łopatka 8,20 - 8,80
szynka 9,60 - 12,50
karkówka 11,70 - 12,50
schab 13,00 - 15,00
Ale nawet niezbyt wygórowane ceny nie sprawiają, że kupnem jest zainteresowanych więcej osób - klienci praktycznie przestali dzwonić - narzekają handlowcy. Ubojnie coraz głośniej mówią o braku miejsc, gdzie mogłyby sprzedać surowiec. Ale z tym jest gorzej niż źle, bo zakłady przetwórcze pracują na pół gwizdka wykorzystując zapasy i nie kupują niczego z zewnątrz.
Cała mięsna Polska wstrzymała oddech i czeka na pierwsze oznaki poprawy sytuacji. Oby jak najszybciej - mówią maklerzy, bo inaczej kolejne zakłady mięsne czeka zamknięcie.
Źródło: Agrobiznes, TVP