Prognozy FAO dla rynku mięsa w 2010 roku
Pomimo poprawy ekonomicznej na rynku światowym, produkcja wołowiny w 2010 roku będzie znajdowała się pod presją nadal relatywnie wysokich cen pasz. Wzrost produkcji w Brazylii oraz w Indiach będzie z kolei tłumiony przez jej spadek (produkcji) u większości pozostałych znaczących producentów mięsa wołowego.
W 2010 roku FAO szacuje, że produkcja tego gatunku mięsa może osiągnąć poziom 64,9 mln ton, co oznacza 0,3% wzrost w stosunku do 2009 roku. W 2010 roku stabilna sytuacja dotycząca zdrowia zwierząt przyczyni się do 2% wzrostu produkcji wieprzowiny na świecie do poziomu 108,1 mln ton. W 2010 roku produkcja mięsa owczego i koziego zwiększy się o 0,5% do 13 mln ton. W 2009 roku po raz pierwszy w ciągu dekady produkcja mięsa drobiowego znajdowała się w stagnacji. W br. produkcja tego gatunku mięsa powinna wzrosnąć o 3%, osiągając poziom bliski 95 mln ton. Dotychczas relatywnie wysokie ceny pasz ograniczały wzrost produkcji, jednak
Źródło: Agroworld za: FAMMU/FAPA