Sytuacja na rynku – drób
Minął długi weekend, minął apetyt na grilla. Najbardziej staniały tuszki z kurczaków, które teraz kosztują maksymalnie 5 złotych. W dół idą też ceny filetów - za kilogram klienci płacą nie więcej niż 13 złotych. Dosyć stabilne są za to ceny skrzydełek.
KURCZAKI-ceny transakcyjne
zł/kg
tuszki 4,80-5,00
filety 12,50-13,00
skrzydełka 4,00-5,00
Zupełnie inaczej jest z ćwiartkami, ponieważ tych zdecydowanie brakuje. W okresie wzrostu popytu na drób, nie opłacało się mrozić żadnych partii towaru, bo wszystko sprzedawano na bieżąco. Teraz brak jakichkolwiek zapasów powoduje, że ceny brakujących elementów utrzymują się na wysokim poziomie.
Kilogram ćwiartek kosztuje od 4 złotych 80 groszy do 5 złotych 20 groszy.
KURCZAKI-ceny transakcyjne
zł/kg
ćwiartki 4,80-5,20
Mimo, że rozpoczął się sezon na konserwy, nie ma zupełnie zainteresowania podrobami do produkcji na przykład pasztetów. Nie rosną także ceny. Kilogram wątróbek kosztuje maksymalnie 2 złote 40 groszy, a żołądków 3 złote 30 groszy.
PODROBY Z KURCZAKÓW - ceny transakcyjne
zł/kg
żołądki 3,00-3,30
wątróbki 2,00-2,40
serca 3,00-3,50
Źródło: Agrobiznes, TVP